1. BrizVarna.bg
  2. Новини от Бриз
  3. Да си купим ли имот...

Да си купим ли имот в строеж?

Синан Ахмедив - Invest Time Публикувано: 30 март 2021 Обновено: 19 декември 2021 5 мин. време за четене 396 Преглеждания

Защо да изберем и купим имот в строеж?

В следващите редове ще разгледаме предимствата и всички особености при покупка на имот, чието строителство предстои да бъде стартирано или вече е започнало.
Към днешна дата на територията на всеки един квартал във Варна има поне няколко новостроящи се сгради, но изборът на апартаменти е все така недостатъчен поради засиленото търсене в последните години.

Старая се да бъда максимално обективен, за това няма как да пропусна факта, че покупката на имот „на зелено” си остава най-рискованият начин за покупка на имот. Именно поради тази причина, когато сте си харесали нещо заради атрактивната локация или невероятно ниската цена, моля проучете строителната фирма, която изпълнява обекта. Ако купувате чрез посредник, то това е негово задължение! Нека брокера ви представи история на строителя, построените му сгради и изрядни документи удостоверяващи безпрепятственото изпълнение на предстоящият обект.

Дали инвестицията ви е високорискова или не, зависи изцяло от профила на строителя-инвеститор, както и от схемата на плащане, която той изисква. Строител с десетгодишен стаж в бранша и реализирани проекти в срок, който ви предлага разсрочено плащане предполага минимален риск. Но можем ли да твърдим това за фирма, която е регистрирана същата година, няма предходна история и опит в строителството и е с 20 лева основен капитал? Този профил, разбира се не го прави недобросъвестен и в никакъв случай не можем да сме убедени, че изпълнението на строежа няма да е добронамерено и качествено. Тук решението зависи изцяло от вас.


Нека сега разгледаме и предимствата при покупка „на зелено”:

Можем ли да си купим имот в строеж с ипотечен кредит?
Да, абсолютно, но вземете под внимание факта, че банките отпускат кредит, едва когато сградата е на етап акт 15 – технически завършена сграда.

Някои банки отпускат кредит и на акт 14 – завършен груб строеж, но към този момент са малко и ако решите да предприемете тази крачка, ще се наложи да приемете условията на банката, относно лихвени проценти и т.н.

Въпреки това, ако искате да имате по-голяма сигурност в покупката си – купете имота чрез кредит. Банката извършва изключително обстойна проверка преди отпускането на средства, така че тук ще се убедени, че документално всичко е изрядно, а строителя е проверен.

Кога се прехвърля имота нотариално?

Прието е, че имота се прехвърля нотариално, когато бъде извършено 100% плащане, т.е. когато сте изплатили и последната вноска. Отново не е закономерност и подлежи на предварителна договорка, но се съмнявам някой да ви прехвърли право на собственост, ако му дължите 20 000 евро например.

Скъпи приятели, отговорността при избора на имот е голяма и моето мнение е, че дори и да изберете жилище в завършена сграда, то отново трябва да проучите (вие или вашият брокер) кой е бил изпълнителя, за колко време е построена и дали изобщо е качествена. Това, че е завършена и по нея няма видни ремонтни дейности, не означава че в последствие няма да възникнат такива.
Като брокер, който работи приоритетно в Бриз и живее там, смея да твърдя, че познавам всяка новопостроена сграда и мога да ви дам вярна и акуратна информация за нея.

Можете да разчитате на мен при нужда от безплатна консултация или ако си търсите имот в строеж, поради гореописаните ползи.

Публикувано в: Новини от Бриз, За купувачи


Синан Ахмедов - брокер недвижими имоти в Invest Time

Синан Ахмедов е брокер на недвижими имоти в Агенция за недвижими имоти Invest Time - Варна. Синан живее в картал Бриз и води този блог, за да запознае по-добре текущите и бъдещи жители на квартала с...

Да си купим ли имот в строеж?

Искаш ли да ти звънна?

Мога да ти се обадя и да те консултирам безплатно за недвижимите имоти в кв. Бриз. Остави номера си или звъни на:   0895 574 389