1. BrizVarna.bg
  2. Новини от Бриз
  3. Да си купиш собствен остров!...

Да си купиш собствен остров! Колко трудно може да е? 


Синан Ахмедив - Invest Time Публикувано: 22 юни 2021 5 мин. време за четене 645 Преглеждания
Да си купиш собствен остров! Колко трудно може да е? 
 Съдържание:

Да притежаваш собствено парче земя, обградено от вода от всички страни звучи като невъзможна романтична мечта. Въпреки това, справка на пазара на острови показва, че всъщност не е чак толкова непосилно.

Най-близката страна в която можете да си купите собствен остров е съседна Гърция. Тя разполага с общо 6 000 острова, като от тях са обитаеми едва 300.

Панама също разпродава част от своите острови и то на цени, по-изгодни от тези в Гърция, но тук трябва да уточним, че това се дължи на ниското ниво на развитие на страната.

Цената на този вид имот се определя от редица фактори, като отдалеченост от континента, площ, наличие на питейна вода, особености на терена, плажна ивица и т.н. Имайте предвид, че колкото по-далече сте от континента, толкова по-неблагоприятен е климата и подобни острови често биват връхлитани от бури. Сами разбирате, че логистиката ще оскъпи елементарните за човека нужди като храна и питейна вода, а да не говорим за снабдяването на материалите и работна ръка необходими за строителството на имение например!

Всъщност цените на острови варират от няколко стотин хиляди евро до над 100 млн. евро! Немалка сума, но като се замислим колко струва луксозна къща в баровският квартал Бояна и я съпоставим с площта и свободата, която получаваме на собствен остров на мен ми звучи разумна.

Като отбележим и факта, че на пазара за редки и луксозни автомобили има такива, чиято стойност е съпоставима с тази на собствен остров, то тази мечта има смисъл.

Какво можете да направите с покупката?

Разбира се, тук имате пълната свобода да развиете мечтата си. Можете да построите собствено имение, в което да живеете без да сте обезпокоявани, или да развиете собствен бизнес, като изградите луксозен хотелски комплекс за по-богати туристи. Все пак не забравяйте, че сте длъжни да спазвате законите на страната, към която островът принадлежи.

Да, до тук всичко звучи прекрасно, но нека вникнем по-дълбоко и разберем каква е процедурата по закупуване на гръцки остров?
Най-малко 18 месеца трае процедурата по закупуване! През това време се правят множество проверки от различните администрации и служби.

Необходимо е да се извади сертификат от Агенцията по археология, която да потвърди, че под земята на острова, който сте си набелязали няма никакви антики. Такъв документ трябва да снабдите и от горските власти, за да сте сигурни, че обекта не е категоризиран като гора.

Задължително трябва да снабдите и документ от министерствата на отбраната и морската търговия, че островът не е обект на национална сигурност. Когато купувачът премине през цялата процедура, трябва да публикува съобщение в местен вестник.
Това обаче далеч не е всичко! Когато станете притежател на гръцки остров, логично е, че ще искате да построите нещо в него. Брокери от нашата страна-съседка твърдят, че бюрократичните стъпки за строителство отнемат най-малко 5 години, и то ако сте милиардер!
За капак данъците са убийствени… Между 3 и 6 евро на кв.м. в зависимост от района и типа имот!

Да, определено малцина могат да си позволят покупката на собствен остров, но притежанието и неговото развитие не са евтин лукс.
Въпреки това интересът от милионери и милиардери за инвестиция в тази посока става все по-силен.

Джони Деп е един от притежателите на собствен остров край водите на Гърция, чиято стойност е малко над 4 млн. евро, а Анджелина Джоли подари остров на Брад Пит във формата на сърце за 24 млн. долара, разположен на около 80 км. от Ню Йорк.

Все пак, ако имате „някой спестен лев”, добре е да знаете, че можете да го похарчите за нещо наистина интересно.

БризВарна работи за вас!

Публикувано в: Новини от Бриз, За купувачи


Синан Ахмедов - брокер недвижими имоти в Invest Time

Синан Ахмедов е брокер на недвижими имоти в Агенция за недвижими имоти Invest Time - Варна. Синан живее в картал Бриз и води този блог, за да запознае по-добре текущите и бъдещи жители на квартала с...

Да си купиш собствен остров! Колко трудно може да е? 


Искаш ли да ти звънна?

Мога да ти се обадя и да те консултирам безплатно за недвижимите имоти в кв. Бриз. Остави номера си или звъни на:   0895 574 389