1. BrizVarna.bg
  2. Новини от Бриз
  3. Данъци при продажба на имот

Данъци при продажба на имот

Синан Ахмедив - Invest Time Публикувано: 15 юли 2020 Обновено: 19 декември 2021 5 мин. време за четене 3587 Преглеждания

В практиката си понякога се сблъскваме с „препятствието” данък печалба, с което мнозина продавачи не са запознати. Често това води до временно отлагане на сделката и реализирането и в по-късен етап, а в редки случаи се стига и до проваляне на сделката. Това незнание води до объркване и проваляне на плановете на продавача в дългосрочен план, тъй като изниква непредвиден разход за негова сметка.

Поради тази причина аз реших да напиша тази статия и ще се постарая тук да отговоря на въпросите, които най-често събуждат любопитството, а именно:

Случаите в които е необходимо да платите данък печалба след
продажбата на свой собствен недвижим имот са два:

1- от фактическата покупка до фактическата продажба са изминали по-малко от 3 години. (Напр. закупен на 10. 10. 2015г и продаден на 15.05.2017г)
2 – имота, който продавате е придобит чрез дарение и сте го продали в
срок, по-кратък от три календарни години след фактическото дарение.

Размера на дължимият данък е 10% от положителната разлика между
покупната и продажната цена. От определения доход се приспадат 10% присъщи разходи и тогава се изчислява дължимият данък. Да вземем за пример имот закупен през 2010г за 100 000 лева. Продавате го за 200 000 лева през 2012г. Респективно дохода е 100 000 лева. Приспадат се 10% присъщи разходи (10 000 лв) и така облагаемият доход става 90 000 лв.

Дължимият данък е 10% от 90 000 лева = 9 000 лева.
Когато продавате имот придобит чрез дарение дължимият данък отново е десет процента, но тъй като тук нямаме покупна цена се взема за основа данъчната оценка на имота. Т.е. ако ви е дарен имот, чиято данъчна оценка е 80 000 лева и го продадете в срок по-кратък от три години от придобиването, то ще дължите приблизително 8 000 лева данък. И в двата случая е необходимо да подадете данъчна декларация до 30ти април на годината, следваща продажбата.
Случаите в които не дължите данък са следните:

Скъпи приятели, често случаите в които продавачите дължат данък от продажбата на имота са предизвикани от изкушението им да впишат в нотариалния акт по-ниска цена, за да платят по-малко разходи при придобиването. Не забравяйте, че това е нож с две остриета. Ако сте купувач и се стигне до разваляне на сделката, вие можете да претендирате само за сумата посочена в нотариалния акт.

Ако не сте сигурни как да постъпите и имате въпроси, не се колебайте да ме потърсите за безплатна консултация.

Публикувано в: Новини от Бриз, За купувачи


Синан Ахмедов - брокер недвижими имоти в Invest Time

Синан Ахмедов е брокер на недвижими имоти в Агенция за недвижими имоти Invest Time - Варна. Синан живее в картал Бриз и води този блог, за да запознае по-добре текущите и бъдещи жители на квартала с...

Данъци при продажба на имот

Искаш ли да ти звънна?

Мога да ти се обадя и да те консултирам безплатно за недвижимите имоти в кв. Бриз. Остави номера си или звъни на:   0895 574 389