1. BrizVarna.bg
  2. Новини от Бриз
  3. Инвестиция в имот

Инвестиция в имот

Синан Ахмедив - Invest Time Публикувано: 26 януари 2022 5 мин. време за четене 388 Преглеждания

Ако търсите имот с цел възвръщаемост, тази статия е за вас!

Скъпи приятели, тази тема е много дълга и необятна и за нея има написани книги, така че ще е много трудно да побера всичко, което трябва да знаете в една статия. Въпреки това ще се постарая да ви дам максимално акуратни и полезни съвети, ако сте решили, че момента да инвестирате в недвижим имот с цел възвръщаемост е настъпил.
Да, инвестицията в недвижим имот винаги е била цел №1 на всеки българин и това не е случайно. Нека си кажем истината – покрива над главата задоволява базова нужда. Той не е прищявка, той е необходимост, защото ние като човешки същества имаме нужда от собствена територия, която да обитаваме необезпокоявани. В нея спим, складираме личните си вещи, отглеждаме децата си и т.н..
Днес изборът на имоти, в които да инвестираме е най-разнообразен. Това може да бъде къща, апартамент, земеделска земя, магазин, офис, гараж и много други, като най-предпочитани винаги са били апартаментите, и по-конкретно тези с една или две спални.
И тук изниква въпросът: при целият този избор, в какво да инвестираме? До голяма степен отговора зависи от вас и вашата възможност за ангажираност.

Ако искате да получавате пасивен доход, без да се налага да следите за състоянието на имота си и за неплатени битови сметки, то най-подходящо би било да вложите парите си в бизнес имот.
Ако отдавате под наем магазин или офис, то той предполага по-малка амортизация в сравнение с тази на апартамент. Няма никаква опасност наемателите да повредят каквото и да е, тъй като вие го отдавате абсолютно празен и необорудван. Освен това бизнес помещенията предполагат по-дълготрайни наематели, защото веднъж установили се на конкретна локация, те разчитат на своите клиенти. Всяка една смяна на местоположението е стрес за всеки бизнес. За разлика от жилище с една спалня, което за пет години посреща и изпраща между 2-4 наемателя, при бизнес имотите е точно обратното. Има огромна вероятност един и същи наемател да го ползва в продължение на години. До тук всичко звучи добре! Няма амортизация, не се налага да ремонтирате котлони или да тапицирате дивани, наемателите стоят с години..

Но какви са недостатъците?

Ако искате да притежавате хубав бизнес имот с атрактивна локация гарантираща човекопоток, трябва да имате дълбоки джобове. Такъв тип имоти са изключително скъпи. Освен това, когато все пак някога се освободи от старият наемател, намирането на нов може да отнеме повече време, отколкото намирането на наемател за апартамент. Точно колко време ще е незает зависи от типа имот, неговата локация и като цяло индивидуалната му специфика (площ, статут и т.н.), но понякога такива имоти стоят празни с месеци.

Ако пък сте традиционалисти и искате да инвестирате в апартамент, то тук имате две опции за възвръщаемост:

Опция I – отдавате го дългосрочно
Опция II – отдавате го краткосрочно (за нощувки)

При дългосрочното отдаване типа наемател, който ще привлечете зависи изцяло от имота и неговото местоположение. Отдавайки студио или жилище с една спалня, почти сигурно е, че наемателят ще е сам човек(ерген) или млада двойка. Респективно жилище с две спални ще се наеме от семейство, а ако имота ви се намира в близост до висше учебно заведение, вероятно интересът и заетостта ще са предимно от студенти.

При краткосрочното отдаване ситуацията е доста по-различна. Тук трябва да отделите повечко време за обслужване и почистване на имота, както и  за посрещането на всеки наемател. По-голямата ангажираност обаче носи повече облаги, тъй като възвръщаемостта е между два и три пъти по-добра в сравнение с дългосрочното отдаване. Освен това амортизацията на имота е далеч по-малка. Може би ви звучи странно, но само се замислете: жилището ще се наема от туристи, които са дошли на море за три или пет дни. Почти сигурно е, че нито ще си готвят, нито ще перат. Идват за да си почиват, да се разхождат, да ходят на плаж и да избягат от битовизмите за няколко дни.

Ето нещо, което трябва да вземете под внимание: имотите, които биха били атрактивни за краткосрочно отдаване са доста по-скъпи от тези за дългосрочно отдаване. Можете да купите имот в която и да е част на Варна и за него винаги ще има наемател, докато тези, които са за нощувки трябва да бъдат на удобна централна локация, по възможност на пешеходно разстояние от плаж и пешеходна зона. Е, факт е че извън централната част също може да се отдават краткосрочно, но възвръщаемостта няма да е толкова добра, а заетостта вероятно ще е два пъти по-ниска.

Тук е момента да отворя една голяма скоба и да ви напомня, че ако търсите имот с цел добра възвръщаемост, трябва да се абстрахирате от това какво на вас ви харесва и какво не. Не забравяйте, че не го търсите за себе си, а сте предприели действие за закупуване на имот, от който да печелите пари. Във вашият случай цифрите трябва да са водещи, не емоцията.

Както сами виждате, в какво ще инвестирате зависи от вас самите и разбира се от вашите финансови възможности. Ако пък сте човек, който не разполага с достатъчно средства за покупка на апартамент или магазин, но все пак има желание да вложи парите си в имот, не забравяйте, че има и по-бюджетни варианти за инвестиция. Дори да разполагате с 20 – 30 000 лева, срещу тях можете да закупите земеделска земя, гараж или паркоместа, които също да отдавате под наем.

Вземането на подобен тип решение е сериозна и отговорна задача. Както казах по-горе, цифрите трябва да са водещи.
И все пак историята ни показва, че в дългосрочен план няма как да загубите пари от разумна инвестиция в недвижим имот.

Ако имате въпроси по темата, не се колебайте да ме потърсите!

БризВарна работи за вас!

Публикувано в: Новини от Бриз, За купувачи, За продавачи


Синан Ахмедов - брокер недвижими имоти в Invest Time

Синан Ахмедов е брокер на недвижими имоти в Агенция за недвижими имоти Invest Time - Варна. Синан живее в картал Бриз и води този блог, за да запознае по-добре текущите и бъдещи жители на квартала с...

Инвестиция в имот

Искаш ли да ти звънна?

Мога да ти се обадя и да те консултирам безплатно за недвижимите имоти в кв. Бриз. Остави номера си или звъни на:   0895 574 389