1. BrizVarna.bg
  2. Новини от Бриз
  3. Как по-лесно да продам имота...

Как по-лесно да продам имота си

Синан Ахмедив - Invest Time Публикувано: 15 юли 2020 Обновено: 19 декември 2021 5 мин. време за четене 631 Преглеждания

Рано или късно в един прекрасен ден решавате, че трябва да продадете имота си. Искате да го направите бързо и евтино. Уверявам ви, това е нелека задача и изисква професионализъм, ако искате да сте ефективни и конкурентни. Като продавач трябва да се погрижите за добрият вид на вашата стока и добрата презентация. Единствено това ще предизвика сериозен интерес от страна на купувачите, затова сега ще ви споделя няколко съвета, с които можете да постигнете максимален резултат.

Продавате имот, който към момента е необитаем.

Ако сте притежател на имот, който не се обитава е редно да се погрижите за добрият вид на жилището, за да изглежда спретнато и просторно. Вероятно е занемарено и прашно, така че отделете малко време за да го почистите.

Избършете всички прозорци, за да пропускат максимално естествена светлина, както и всички тераси. Изчистете пода, праха от мебелите (ако има такива), оберете всички паяжини и почистете санитарните помещения. Винаги дръжте капака на тоалетната чиния затворен по време на оглед.

Ако не разполагате със свободно време, има професионални фирми за почистване. Във ваша полза ще е и ако се погрижите за дребните технически неизправности. Погрижете се всички помещения да са снабдени поне с крушка, ако нямат осветително тяло.

Често се случва огледи да се правят от работещи хора, които нямат възможност да посещават имоти през деня. Ако има разместени или липсващи ключове, контакти и брави на врати-поправете ги. Друго важно нещо, което мнозина продавачи пренебрегват са мебелите. Това не се отнася за хората, които продават луксозен необитаем имот или такъв в добро състояние.

Но, ако продавате жилище, което е затрупано със стари и повредени мебели, по-добре ги изхвърлете. Така или иначе те няма да повишат стойността на имота ви. Точно обратното, претрупаните стаи ще изглеждат малки и вероятно ще отблъснат купувача. Ако направите всичко това, дори жилището ви да е за ремонт, поне ще изглежда спретнато и чисто. Освен, че ще привлечете купувачи чрез снимките, по време на огледи те ще могат по-лесно да си визуализират идеите за обзавеждане и преустройство.

Продавате обитаемо жилище

Ако сте обявили за продан имот, който обитавате вие, ваши родители,
наематели и т.н. отново трябва да се погрижите за някои неща.
Непосредствено преди огледа приберете всичко излишно от кухненския плот, трапезната и холната маса за да изглеждат подредени.

Фруктиера с плодове е достатъчна за декор. Изключете телевизорите, приберете всички лични вещи от видимите места и застелете леглата с одеяло. Временно скрийте всички религиозни символи и се постарайте помещенията да са осветени и проветрени, ако може и ароматизирани.

Важно е да знаете, че купувачът търси свой дом, а не вашият с вашите спомени. Стойте изправени докато трае огледа, освен ако не представлява физическа трудност за вас. Погрижете се в стаите да няма хора, които лежат или спят по легла и дивани, освен ако не са с влошено здравословно състояние. Единствено така домът ви ще изглежда приветлив.

Водил съм клиенти на оглед, в който продавача ни посреща, сяда на дивана и пали цигара. Друг пример е как домакина казва на купувача: „тука е спалнята, ама сина спи там, че късно се върна от дискотека”. Уверявам ви, това ще отблъсне интереса от вашата стока.

Снимки и описание

Дойде ред за едно от най-важните неща, а именно информацията, която ще представите в онлайн пространството.
В наши дни почти всеки разполага с модерни устройства за заснемане, като телефони, фотоапарати, камери и прочие. Погрижете се да заснемете имота през най-светлата част от деня, като заемете позиция, която ще обхване максимално голяма площ от помещението. Тук отново приберете всички излишни вещи, снимки и предмети от видните места, за да не отнемат вниманието на клиентите. Така те ще могат да добият по-ясна представа за размера на стаите, начина по който са аранжирани и тяхното състояние. Не снимайте мебели и електроуреди в близък план. Ако са скъпи и от висок клас, просто го добавете в описанието. Купувачите си търсят имот, не вещи. Във ваша полза ще е ако добавите и схема на имота,
която изобразява разпределението и размера на всяко помещение.

Ако някога сте си търсили автомобил за покупка, представете си как
отивате в даден салон и сядате в превозно средство пълно с вещи от
предния собственик като визитки, стари ароматизатори, лепкави петна по таблото и т.н. Неприятно е, нали!

Скъпи приятели, ако изпитвате затруднение в рекламирането на вашия имот, винаги можете да ме потърсите за безплатна консултация. В годините си на практика добих множество умения, които ще са от полза на всеки продавач. Също така аз мога да се заема с целия процес попродажбата – от подготовката на имота, маркетинга, до финализиране на сделката, а вие ще се наслаждавате на свободното си време.

Публикувано в: Новини от Бриз, За купувачи


Синан Ахмедов - брокер недвижими имоти в Invest Time

Синан Ахмедов е брокер на недвижими имоти в Агенция за недвижими имоти Invest Time - Варна. Синан живее в картал Бриз и води този блог, за да запознае по-добре текущите и бъдещи жители на квартала с...

Как по-лесно да продам имота си

Искаш ли да ти звънна?

Мога да ти се обадя и да те консултирам безплатно за недвижимите имоти в кв. Бриз. Остави номера си или звъни на:   0895 574 389