1. BrizVarna.bg
  2. Новини от Бриз
  3. Каква е доходността от наеми/нощувки...

Каква е доходността от наеми/нощувки на имот в Бриз?

Синан Ахмедив - Invest Time Публикувано: 06 ноември 2019 Обновено: 19 декември 2021 5 мин. време за четене 837 Преглеждания

В днешната тема ще разгледаме инвестиционните възможности на квартал Бриз.

Ще си зададем въпросите: „Правилно ли е да закупя жилище за инвестиция в района, какъв наем ще получавам от него, какви ще са наемателите ми?”

Когато стане въпрос за покупка на инвестиционен имот, то маса купувачи се насочват в районите на идеалният център и в районите, в които са разположени университети. 

Тук обаче настава следната патова ситуация: Купуваме апартамент в близост до учебно заведение, но категорично не желаем студенти за наематели! За повече от половината наемодатели идеалните наематели са младо семейство с или без дете.

Разбира се, има и доста от тях, които са много доволни от студенти, които обитават жилището в продължение на години и се грижат добре за него. Има и много, които са останали разочаровани от най-желаните наематели – семействата.

Наясно сме, че доверието се гради с години, за това моят съвет към вас е:

Ако си харесате наематели за имота, не обръщайте толкова голямо внимание на това дали са учащи, семейства или са просто приятели, които ще споделят един покрив.

В договора за наем си въведете клауза, в която е написано, че имате право на едно посещение месечно, за да се уверите в изправността на жилището.

Ако вашите наематели злоупотребяват с имота, повярвайте ще стане видно още през първия месец.

Стигнахме до въпроса „Кои са най-търсените имоти от наематели?”

Това са имоти тип „студио” и двустайните апартаменти.

След като те са най-търсени за живеене под наем, това ги прави и най-предпочитани за закупуване от бъдещи наемодатели.

Тристайните жилища са търсени главно от семейства с едно или повече деца.

При този тип наематели смяната на жилище е изключително трудоемка, поради обемният багаж и многобройните вещи, които те са натрупали през годините на съвместно съжителство. Ето затова те са едни от най-дълготрайните ползватели на имоти.

Студиата и друг тип жилища с една спалня се обитават главно от един до трима души. В някои случаи са млада или по-възрастна двойка, роднини или просто добри приятели.   

На какви наематели ще се натъкна, ако закупя имот в Бриз?

В практиката си съм се уверил, че няма строго определен вид наематели за района.

Варират от учащи/студенти, млади хора, по-възрастни такива, семейства със и без деца, до чуждестранни граждани.

Разбира се, вие ще получите наематели според имота, който отдавате под наем.

Не очаквайте семейство с две деца да наеме едностайното ви жилище!

В какъв размер ще е наема, който ще получавам?

Разбира се, наемната цена, която се очаква да получите, е според типа на вашето жилище, локацията и неговото състояние.

В района на Бриз, апартаменти тип „студио” с прилично обзавеждане и оборудвани с всичко необходимо се отдават на цена около 300 до 400 лева.

За да получите обаче тавана от 400 лв., то трябва да се погрижите да поддържате имота в отлично състояние. 

Това изисква по-висок клас мебели и електроуреди, модерно санитарно помещение, а също така имотът да е с добра локация и лесен достъп и, по възможност – с панорама към морето!

Такъв тип апартамент можете да закупите на средна цена от около 35 000 евро, като сумата може да варира според състоянието, типа сграда, етажността, изложението и други важни фактори.

Двустайните апартаменти в района се наемат на цена от 450 лв. за имот със среден клас обзавеждане и оборудване, като наема може да нарасне до 800-850 лева за имот в района на Парк-Март, разположен на висок панорамен етаж, с просторни помещения, луксозно обзавеждане и предоставяне на паркомясто!

За да се сдобиете с такъв апартамент, ще трябва да отделите от бюджета си сумата от минимум 50-55 000 евро за имот по БДС.

Ако сте решили да отдавате под наем по-специален имот за отбран тип клиенти, то за двустаен апартамент ще трябва да отделите около 70-80 000 евро!

Ако трябва да обърнем внимание и на тристайните апартаменти, то там ще трябва да вложите повече средства поради естествено по-високата покупна цена.

Към момента е почти невъзможно да се намери апартамент с три отделни стаи на цена под 70 000 евро.

За нормален тристаен апартамент с площ между 80-100 кв.м. можете да получавате доходност от порядъка на 600 – 700 лева.

Ако притежавате жилище на висок панорамен етаж, в луксозна сграда с лесен достъп, нови мебели и електроуреди от висок клас – то наемната цена може да надхвърли 1000 лева/месечно.

Скъпи приятели, не забравяйте че всяко едно жилище може да се отдаде бързо, но при правилно определена наемна цена.

Друг важен за вас фактор е амортизацията на самият имот. Всяко жилище има нужда от периодично пребоядисване или подмяна на вещи и уреди.

Ще получавате максимално високият наем, ако поддържате имота си в добро състояние.

Ако се колебаете дали да инвестирате в имот в района на Бриз, винаги можете да се свържете с мен за безплатна консултация!

Публикувано в: Новини от Бриз, За купувачи


Синан Ахмедов - брокер недвижими имоти в Invest Time

Синан Ахмедов е брокер на недвижими имоти в Агенция за недвижими имоти Invest Time - Варна. Синан живее в картал Бриз и води този блог, за да запознае по-добре текущите и бъдещи жители на квартала с...

Каква е доходността от наеми/нощувки на имот в Бриз?

Искаш ли да ти звънна?

Мога да ти се обадя и да те консултирам безплатно за недвижимите имоти в кв. Бриз. Остави номера си или звъни на:   0895 574 389