1. BrizVarna.bg
  2. За купувачи
  3. Къща или апартамент?

Къща или апартамент?

Синан Ахмедив - Invest Time Публикувано: 15 юли 2020 Обновено: 21 юли 2020 5 мин. време за четене 413 Преглеждания

Уважаеми приятели, ако желаете да си закупите дом и се двоумите между самостоятелна къща или апартамент, то тази статия е за вас!


В средата на миналия век мнозинството българи обитаваха къщи в града или на село.

В периода на урбанизация в големите градове на страната започнаха да се строят много жилищни сгради и притежанието на апартамент се превърна в задължение за съвременният градски човек.

Днес обаче, все повече хора осъзнават предимствата на самостоятелната къща и я предпочитат, дори да е на 20 км. от града, в който работят. Защо?

Тук ще се опитаме да разгледаме и обобщим всички предимства на двата типа имот, както и ангажиментите, които ги съпътстват, за да ви помогна да вземете правилното за вас решение.

Самостоятелни къщи

На пазара за недвижими имоти във Варна се предлагат най-различни по вид къщи и апартаменти, като и при двете ценовият диапазон е
изключително разтеглив. Това, което знаем със сигурност обаче е, че
самостоятелните къщи са в пъти по-скъпи от еквивалентния апартамент.

Ако си закупите жилище в многофамилна жилищна сграда (апартамент), то вие имате ангажимент само към етажната собственост относно поддръжка на сградата, покрива, общите части и общият двор (ако има такъв).

Общоприето е, че гореописаните разходи се делят правопропорционално от всички собственици в сградата, тъй като всеки от тях притежава и ползва съответните идеални части.

От друга страна, ако сте се насочили към апартамент, то избора на този тип имоти е много по-голям и разнообразен в сравнение с къщите.

Тук можете да изберете подходящата за вас локация, площ, разпределение, изложение, етаж, вид строителство и ред други определящи цената параметри.

Апартамент

Като притежател на жилище тип „апартамент” вашите грижи се свеждат до доброто стопанисване на имота и неговото изправно техническо състояние относно електрическата, ВиК инсталация и други.

Редно е като добър стопанин да пазите реда и чистотата в общите части на сградата и да бъдете съобразителни относно вдигането на шум.

Апартаменти в кравтал Бриз – Варна

Ако обаче сте притежател на имот тип-къща или вила, вашите ангажименти се увеличават, но получавате много повече облаги. Когато работя с купувачи, които желаят да притежават къща, задължително ги питам „наясно ли са какво ги очаква и с какви ангажименти ще се нагърбят”?

Къща – детайли

Уважаеми приятели, за да притежавате такъв имот трябва да имате не само финансовата възможност да го поддържате, но и физическата такава. Много хора си представят как се връщат от работа в 17:00 часа и в 17:20 с питие в ръка се излежават на хамак в двора под дебела сянка, обградени от красива тревна площ и множество цъфнали храсти и цветя!

Да, звучи прекрасно, но за да превърнете желанието си в реалност се изискват непрестанни грижи.

Структура на къща

Нека първо да разгледаме от какво се състои една стандартна къща. На територията на Варна повечето съвременни къщи са със средна разгърната застроена площ от 150 – 250 кв.м. и най-често са позиционирани в дворно място от 500-600 кв.м.

Къща

В дворното място е изграден гараж или открити паркоместа, закрито барбекю, различен вид навеси или работилници, зелени тревни площи и понякога дървета. Вземете под внимание режийните разходи по имота, тъй като те са по-високи от тези на апартамента.

В къщата всички стени са външни, за това и разходите за отопление и охлаждане са по-големи. Същото важи и за водата, която е необходима както за битовите ви нужди, така и за нуждите на двора.

Изключение е ако имате собствен водоизточник с достатъчен дебит. Ако пък някога покрива ви протече, разходите по отстраняването на проблема са изцяло за ваша сметка. Ваша остава и грижата за добрият вид на фасадата, оградата на двора и всичко зад нея.

Време е да обобщим в няколко изречения всички предимства и недостатъци на двата типа жилище.

Ако сте се насочили към апартамент:

Ако вашият избор клони към самостоятелна къща:

Скъпи приятели, ако се двоумите между този труден избор винаги можете да ме потърсите за безплатна консултация – аз никога не спя!

Публикувано в: За купувачи


Синан Ахмедов - брокер недвижими имоти в Invest Time

Синан Ахмедов е брокер на недвижими имоти в Агенция за недвижими имоти Invest Time - Варна. Синан живее в картал Бриз и води този блог, за да запознае по-добре текущите и бъдещи жители на квартала с...

Къща или апартамент?

Искаш ли да ти звънна?

Мога да ти се обадя и да те консултирам безплатно за недвижимите имоти в кв. Бриз. Остави номера си или звъни на:   0895 574 389