1. BrizVarna.bg
  2. Новини от Бриз
  3. Кои са 3-те най-важни стъпки...

Кои са 3-те най-важни стъпки на купувача?

Синан Ахмедив - Invest Time Публикувано: 16 юни 2021 Обновено: 19 декември 2021 5 мин. време за четене 317 Преглеждания

Уважаеми приятели, в следващите редове ще се запознаем с трите най-важни стъпки, които трябва да изпълним преди изобщо да пристъпим към организиране на оглед.

Покупката на недвижим имот е цел, за която са нужни редица правилни и последователни действия. Също като правенето на торта, глазурата остава за накрая. Разбирам, че ви гложди отвътре и час по-скоро искате да започнете да посещавате жилища за да се „ориентирате”, но… всичко с времето си.

Мнозина купувачи подхождат погрешно. В един прекрасен ден решават, че е време да си закупят жилище и започват да звънят на произволни обяви и брокери с цел да добият по-ясна представа за пазара. Това, което получават обаче ги прави още по-объркани, защото едни колеги публикуват коректно обявата си, други не. Ето така след един час разглеждане на обяви и провеждане на десет телефонни разговора с десет различни брокера, вие получавате десет различни мнения и продължавате да се чудите, как двустайно жилище около 60 кв.м. в центъра на Варна може веднъж да струва 45 000 евро, друг път 79 000 евро. Но, да оставим това настрана и да обърнем внимание на началото…

Стъпка №1 – План за финансиране на новата покупка

Сами разбирате, че имот се купува с пари. Не казвам, че трябва да имате налична пълната сума, но задължително трябва да имате план как ще я набавите.

Ако имате спестени налични средства, то всичко е ясно, но ако ще продавате имот, за да финансирате последваща покупка, то НИКОГА не ходете на оглед с цел „ей така, да видя какво мога да си купя после”!

Рискувате да харесате нещо, което не можете да платите към момента и докато си продадете имота, това което сте харесали вероятно ще е продадено. Практиката ми показва, че в такива ситуации купувачите сравняват всеки следващ имот с този, който са изпуснали. Попадат в порочен кръг и чакат да се появи отново „онова хубавото апартаментче”.

Ако се очаква да купувате с кредит, първо си осигурете финансиране. Проучете условията на банките и след като си изберете една от тях, трябва да получите предварително одобрение. Т.е. след като банката ви е разгледала като кредитоискател, трябва да ви каже каква сума можете да изтеглите с вашите месечни възнаграждения. Предварителното одобрение на банката важи между два и три месеца, което означава, че ако успеете да си намерите имот в този срок, няма да минавате по пътя на процедурата за одобрение отново.

Стъпка №2 Консултация с професионалист

След като имате точна представа с каква сума разполагате или какъв кредит можете да изтеглите, то най-логично е да предприемете огледи. Но, тук отново много купувачи се подвеждат. Вместо да си изберат брокер, те си избират обява и започват да звънят произволни телефони. Така нямат брокер на своя страна и отново попадат в порочен кръг извършвайки безсмислени огледи и губейки ценно време. Ето така се оказва, че тристайният апартамент в квартал Левски, за който сте звъннали всъщност е двустаен с опция за преустройство и освен това, не е точно Левски, а местност Сотира.

Времето, което ще отделите за извършването на един оглед е точно толкова, колкото би траела една среща с професионалист, който да ви даде точна, ясна и акуратна информация за състоянието на пазара. Освен това е безплатно. Разликата обаче е, че след един оглед няма да знаете нищо за пазара, а след една професионална консултация ще сте наясно какво и къде можете да си купите! Уверявам ви, над 80% от купувачите нямат реална представа за пазара и техните нереалистични очаквания им изиграват лоша шега.

Ако някога сте търсили автомобил втора употреба със сигурност  ме разбирате. Един и същ модел, една и съща година и двигател, а разлика в цената 50%.

 С имотите е абсолютно същото! Изберете си брокер, не обява!

Стъпка №3 Вземане на решение

След като имате ясен план за финансиране и определен бюджет, след като сте се консултирали с професионалист какво и къде можете да си купите, стигнахме и до последната стъпка – вземането на единодушно решение.

Какво имам предвид? Ако решението зависи само от вас – ок, но ако сте семейство или се очаква ваши родители или роднини да финансират вашата сделка, или ако вие сте този, който купува за възрастните си родители, седнете на семеен съвет и вземете единодушно решение.

Всеки има своя индивидуална представа за имота, който иска да обитава. Това, че сте семейство не винаги означава, че имате еднакви виждания.

Често ми се случва „децата” да харесат имот, който родителите им категорично отхвърлят и казват „няма да дам пари за това”, или съпругата да хареса нещо, което мъжа не одобрява и обратното.
Обсъдете подробно какво жилище искате, с какво можете да направите компромис и с какво не, както и района, който ще е удобен за всеки член от семейството!

Ето скъпи приятели, че след като сте наясно как ще финансирате сделката, консултирали сте се с брокер какво можете да си купите с определеният  бюджет и сте взели решение какво точно ще търсите, дойде ред на организирането на огледи. Тези три стъпки ще ви отнемат по-малко от три дни – минимална инвестиция, като се има предвид колко време ще обитавате новата си придобивка.

Освен това можете да разчитате на мен, относно първите две стъпки. Ще ви консултираме напълно безплатно, а ако имате нужда от кредит, ние ще ви помогнем, защото работим с най-големият кредитен посредник в страната. По този начин освен, че спестявате време да обикаляте от банка в банка, вие получавате най-изгодните условия чрез нас. Представяме ви всички оферти – решението оставяме на вас!

Надявам се информацията по-горе да ви е била полезна.

БризВарна работи за вас!

Публикувано в: Новини от Бриз, За купувачи


Синан Ахмедов - брокер недвижими имоти в Invest Time

Синан Ахмедов е брокер на недвижими имоти в Агенция за недвижими имоти Invest Time - Варна. Синан живее в картал Бриз и води този блог, за да запознае по-добре текущите и бъдещи жители на квартала с...

Кои са 3-те най-важни стъпки на купувача?

Искаш ли да ти звънна?

Мога да ти се обадя и да те консултирам безплатно за недвижимите имоти в кв. Бриз. Остави номера си или звъни на:   0895 574 389