1. BrizVarna.bg
  2. Новини от Бриз
  3. Кой отговаря за поддръжката и...

Кой отговаря за поддръжката и ремонта на покрива на многофамилна жилищна сграда?

Синан Ахмедив - Invest Time Публикувано: 26 април 2021 Обновено: 19 декември 2021 5 мин. време за четене 1213 Преглеждания

Отговорът на този въпрос, който винаги е предизвиквал спорове по време на събранията на етажната собственост е описан ясно и категорично в чл.6 от Закона за етажната собственост, който гласи:

„всички съсобственици заплащат разходите за ремонт, реконструкция, преустройство и обновяване на общите части на сградата, подмяна на общи инсталации или оборудване и вноските, определени за фонд „Ремонт и обновяване“, съразмерно с притежаваните идеални части“. 

Казано накратко, покривът е част от общите части на сградата – респективно е ангажимент на всички съсобственици в нея. Независимо дали щетата засяга пряко имота ви или не, не забравяйте, че собствеността освен права, носи и задължения! Едно от тези задължения е добрата грижа и поддръжката на сградата, в която притежавате имот.

Тук изключение може да бъде само случай, в който е доказано, че повредите на покрива са резултат от действия на отделен собственик, които са в разрез с вътрешния правилник или законовото положение.

Каква е процедурата при предприемане на ремонт?

Решението за ремонт на покрива се взема общо на събрание на етажната собственост. Обсъждат се събраните оферти, избира се една конкретна и съобразно гореописаният чл.6 се определя паричното задължение на всеки. Тук вашето задължение произтича от самата собственост и няма абсолютно никакво значение, дали към момента обитавате притежавания имот или не. Дължите разходи за поддръжка на общите части и покрива, дори и да не ползвате обекта.

Ако някой от съсобствениците откаже да плати, протоколът от общото събрание служи за база за събиране на вземания по съдебен път. Т.е. освен вноските, недобросъвестните длъжници ще трябва да заплатят и разноските по делото.

Тук моят съвет към вас е преди да изберете фирма-изпълнител, която ви е представила оферта за ремонт, да проучите обстойно тяхната предишна история, какви обекти е ремонтирала, спазвала ли е гаранцията, която дава и т.н. Нереалистично ниската оферта може да предизвика още по-сериозни повреди и последващи ремонти, заради нискоквалифицирани работници. Не забравяйте факта, че влагата е сериозен враг на всяка една сграда и имот. Ето защо всеки проблем свързан с течове не търпи отлагане, а точно обратното – навременно и бързо решение за отстраняване на проблема. Поставете се и на мястото на вашите съседи, чийто мебели и дом се рушат заради течове и влага.

Освен това, ако тези течове повредят или нанесат неугледен вид на общите части на сградата, това неимоверно ще повлияе негативно на цената на имота ви в бъдеще. Общите части най-добре разкриват какви са съседите и дали изобщо има единодушно разбирателство между тях.

Помнете, че когато станете собственик на имот, вие се ангажирате и с грижите за него.

Ако имате въпроси или нужда от безплатна консултация, можете да ме потърсите.

БризВарна работи за Вас!

Публикувано в: Новини от Бриз, За купувачи


Синан Ахмедов - брокер недвижими имоти в Invest Time

Синан Ахмедов е брокер на недвижими имоти в Агенция за недвижими имоти Invest Time - Варна. Синан живее в картал Бриз и води този блог, за да запознае по-добре текущите и бъдещи жители на квартала с...

Кой отговаря за поддръжката и ремонта на покрива на многофамилна жилищна сграда?

Искаш ли да ти звънна?

Мога да ти се обадя и да те консултирам безплатно за недвижимите имоти в кв. Бриз. Остави номера си или звъни на:   0895 574 389