1. BrizVarna.bg
  2. Новини от Бриз
  3. Колко струва нотариалното прехвърляне?

Колко струва нотариалното прехвърляне?

Синан Ахмедив - Invest Time Публикувано: 17 юли 2021 5 мин. време за четене 634 Преглеждания

Скъпи приятели, в тази статия ще разгледаме и разясним какви са дължимите нотариални такси и по какъв начин се определят при покупко-продажбата на недвижим имот. Често чувам въпрос от клиентите, в който ме питат: „Колко горе-долу ще ми струва прехвърлянето?”

Колко струва, на каква база се определя и кой го заплаща можете да разберете в следващите редове.

Прието е, че нотариалните разходи са за сметка на купувача и след като са неотлъчна част от всяка една сделка, редно е да знаете как повлияват на джоба ви.

Нотариалните такси са определени с Тарифа за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД). Тарифата за размерите е приета от Министерски съвет по предложение на министъра на правосъдието след съгласуване с Нотариалната камара.
Таксата се заплаща в деня на сделката, непосредствено след подписване на нотариалният акт, а извършеното от нотариуса действие се записва в служебния му архив.

Как се определя нотариалната такса?

Таксата се определя на база „материалният интерес” на имота, или по-точно казано сумата, която ще бъде записана в нотариалният акт. Ако сумата в нотариалният акт е по-ниска от данъчната оценка на имота, то тогава дължимите нотариални разходи се изчисляват на базата на данъчната оценка.

При удостоверен материален интерес между 10 001 – 50 000 лева нотариалната такса е 160,50 лв + 0,8 на сто за горницата над 10 000 лева.
При удостоверен материален интерес между 50 001 – 100 000 лева нотариалната такса е 480,50 лв +0,5 на сто от горницата над 50 000 лева.
При удостоверен материален интерес между 100 001 – 500 000 лева нотариалната такса е 730,50 лв + 0,2 на сто от горницата над 100 000 лева.

Местен данък

При покупка на имот новият собственик задължително заплаща местен данък за придобиване, който варира от 0,1 до 3 % от цената на която ще се реализира сделката. Този данък се определя и се дължи към съответната община по местонахождение на имота.

Към днешна дата за градовете София, Пловдив и Варна е определен максималният размер от 3%, който купувачът заплаща.
Такса за вписване на имота към Агенция по вписванията
Тази такса също трябва да се предвиди. Тя е дължима за самото вписване на сделката към Агенция по вписванията. Отново се определя на база „материален интерес” на имота и е еднаква за цялата страна – 0,1% от стойността на сделката. 

Отделно от гореописаните такси се дължи и такса за изготвяне на Нотариалният акт, която е в размер на 30 лева.
Както споменах по-рано, разходите по придобиване на имот са неизменна част от всяка една сделка.

Ако ще купувате имот на територията на Варна, грубо изчислено разходите ви за прехвърляне ще бъдат общо около 4-4,6% от материалният интерес.

Можете да ме потърсите по всяко време за безплатна консултация или въпроси.

БризВарна работи за вас!

Публикувано в: Новини от Бриз, За купувачи, За продавачи


Синан Ахмедов - брокер недвижими имоти в Invest Time

Синан Ахмедов е брокер на недвижими имоти в Агенция за недвижими имоти Invest Time - Варна. Синан живее в картал Бриз и води този блог, за да запознае по-добре текущите и бъдещи жители на квартала с...

Колко струва нотариалното прехвърляне?

Искаш ли да ти звънна?

Мога да ти се обадя и да те консултирам безплатно за недвижимите имоти в кв. Бриз. Остави номера си или звъни на:   0895 574 389