1. BrizVarna.bg
  2. Новини от Бриз
  3. Купувате имот с кредит? Ето...

Купувате имот с кредит? Ето какви документи са ви необходими!

Синан Ахмедив - Invest Time Публикувано: 20 януари 2022 5 мин. време за четене 386 Преглеждания

Скъпи приятели, тъй като в последните няколко години преобладава практиката купувачите да използват ипотечен кредит, за да закупят собствено жилище, то в тази тема ще разясня какви документи са ви необходими, ако сте на път да предприемете тази крачка.

Не е изненадващо, че все повече клиенти използват финансиране от банка, тъй като към началото на 2022 година лихвите за ипотечен кредит са средно около 2,5% на годишна база, което ги прави по-изгодни от всякога.

Разбира се, за да пристъпите към покупка на някакъв недвижим имот като физическо лице, трябва да разполагате с необходимото финансово самоучастие, тъй като банките не отпускат ипотечен кредит на 100% от цената на имота. Финансирането от тяхна страна зависи от вашия профил като кредитоискател, типа имот, неговата локация, типа строителство, състояние и най-вече от пазарната оценка. Вземайки под внимание и разходите по придобиване на имота, които ще ви съпътстват, моят съвет към вас е да разполагате поне с минимум 15-25% самоучастие.

Ето и какви документи трябва да снабдите, когато предприемете тази крачка:

Вземете под внимание и разходите, които ще ви съпътстват, ако теглите ипотечен кредит. На първо място е оценка от вещо лице (оценител) на имота, който сте си набелязали. Тя се изготвя в рамките на 2-3 дни, а цената и е около 130-150 лева за апартамент и около 250 лева за къща.

Следват и някои банкови такси за правно становище на имота, усвояване на кредита и т.н, като тук сумата варира според банката, но при някои даже липсва такава и услугата е безплатна.
Нотариалното прехвърляне също е за сметка на купувача, а непосредствено след него той дължи и такса за вписване на ипотека, като тя варира според това дали ипотеката е законна или договорна (законната е по-изгодният вариант), както и от размера на самият кредит.

Да, вероятно всичко това ви звучи като „ох, много сложно стана”, но уверявам ви, ако имате доверен професионалист на Ваша страна, то всичко ще мине гладко и безпроблемно!

Ипотечният кредит е нещо, което ще е част от разходите ви за немалък период от време. Изборът на банка е отговорна задача, за която трябва да отделите известно време, за да се запознаете обстойно с всички условия, които са от съществено значение. 

Ако имате въпроси, нужда от безплатна консултация или ви е необходим кредит при най-изгодни условия, то не се колебайте да ме потърсите!

БризВарна работи за Вас!

Публикувано в: Новини от Бриз, За купувачи


Синан Ахмедов - брокер недвижими имоти в Invest Time

Синан Ахмедов е брокер на недвижими имоти в Агенция за недвижими имоти Invest Time - Варна. Синан живее в картал Бриз и води този блог, за да запознае по-добре текущите и бъдещи жители на квартала с...

Купувате имот с кредит? Ето какви документи са ви необходими!

Искаш ли да ти звънна?

Мога да ти се обадя и да те консултирам безплатно за недвижимите имоти в кв. Бриз. Остави номера си или звъни на:   0895 574 389