1. BrizVarna.bg
  2. Новини от Бриз
  3. В какво състояние да купя...

В какво състояние да купя имот – БДС, до ключ или обзаведен?

Синан Ахмедив - Invest Time Публикувано: 22 октомври 2019 Обновено: 19 декември 2021 5 мин. време за четене 530 Преглеждания

Когато се захванете със сложната задача „търся си имот”, то първото действие към което пристъпват 90% от купувачите, е да се поровят в интернет, като по този начин се подготвят психически за предстоящите разходи. 

На пазара се предлагат имоти в различно по вид състояние. Практиката ни показва, че най-голям интерес има към имоти, които са готови за живеене или такива, които имат нужда от минимални инвестиции в подобрения /пребоядисване, подмяна на врата, подмяна на мебел или електроуред/

Нека разгледаме всички ползи и неудобства между различните състояния, които биват четири основни вида:

Имот в стара сграда

Ако имотът, който сте харесали, е позициониран в стара сграда и по него не са правени подобрения от самото му построяване, то тук имате множество разходи, за да го направите годен за живеене по днешните стандарти.

Първата необходима стъпка е да се заредите с търпение в следващите 30 дни и да се подготвите психически! Ако не сте професионалисти в отремонтирането на жилища, то препоръчително за вас е преди покупката да наемете майстор, който да ви калкулира всички предстоящи разходи, за да можете да знаете ориентировъчно каква ще бъде крайната стойност на новата покупка. 

Жилище в подобно състояние има нужда от редица подобрения:

Всичко това звучи като изключително много работа, но когато приключите с това, ще изпитате наслада и удоволствие, защото всичко в новия ви дом ще е по ваш стил и вкус.

Имот в новопостроена сграда по БДС

Ако изберете имот по БДС в нова сграда, ще си спестите някои от гореописаните разходи, поради съвременните методи на строителство.

В новата сграда имате съвременна ел. и ВиК инсталация, външна топлоизолация, съвременна и модерна дограма, нови врати.

Това, което трябва да направите, за да бъде жилището готово за нанасяне е:

Ако майстора, който работи за вас. изпълнява своите задължения качествено и експедитивно и вие го снабдявате с необходимите материали навреме, то новият ви имот ще бъде готов за 20-тина дни. Тук отново всичко в жилището ви ще бъде направено, както сте си го представяли!

Имот тип ‘’завършен до ключ’’

Стигнахме до имоти тип ‘’завършен до ключ’’. Мръсната работа е свършена и остава най-приятното задължение за всеки нов собственик – избиране на мебели и електроуреди. Тук са поставени настилки на пода, стените са боядисани в светъл неангажиращ и неутрален цвят, санитарните помещения са оборудвани и са поставени врати. 

Ето ви един потребителски съвет: изискайте от продавача фактури и касови бележки за вложените материали, за да добиете ясна представа за качеството на стоката, която предстои да закупите! 

След като липсват само мебели, то за по-малко от 10-тина дни вие можете да обиколите редица магазини и да закупите всичко необходимо за да заживеете в новата си придобивка. Спестявате си стреса от търсене на майстор, снабдяването му с материали и всички съпътстващи непредвидени ситуации по ремонта.

Обзаведени и оборудвани имоти

Често пъти този вид апартаменти се предлагат с всичко налично към момента на огледа. Изключение правят вещи и предмети със сантиментална стойност за продавача. В някои ситуации цената е с всичко налично, в други ситуации има опция за различна цена – съответно с или без мебели.

Ако закупувате имота с всички мебели и уреди, уверете се в тяхната изправност, не забравяйте че са втора употреба. Във ваша полза ще е ако са все още в гаранция и продавача ви даде гаранционни карти към тях.

Разбира се, има вероятност не всичко в имота да отговаря на вашите критерии за стандарт. Ако даден цвят или вещ в имота не ви допадат, не бързайте да се отказвате – това подлежи на промяна. Помислете за всички ангажименти, които отпадат от плещите ви при закупуването му!

Тук можете да се нанесете веднага след окончателното прехвърляне на жилището.

Скъпи приятели, без значение в какво състояние ще закупите имот, наслаждавайте се на начина по който го променяте, сътворявате, построявате. Дом не се строи за един ден..

Това, което трябва да вземете под внимание, са параметрите на имота, които не подлежат на промяна, а именно: локация, етажност, изложение, площ.

Винаги можете да ме потърсите за безплатна консултация!

Публикувано в: Новини от Бриз, За купувачи


Синан Ахмедов - брокер недвижими имоти в Invest Time

Синан Ахмедов е брокер на недвижими имоти в Агенция за недвижими имоти Invest Time - Варна. Синан живее в картал Бриз и води този блог, за да запознае по-добре текущите и бъдещи жители на квартала с...

В какво състояние да купя имот –  БДС, до ключ или обзаведен?

Искаш ли да ти звънна?

Мога да ти се обадя и да те консултирам безплатно за недвижимите имоти в кв. Бриз. Остави номера си или звъни на:   0895 574 389