1. BrizVarna.bg
  2. Новини от Бриз
  3. За какво да гледате по...

За какво да гледате по време на оглед?

Синан Ахмедив - Invest Time Публикувано: 26 април 2021 Обновено: 19 декември 2021 5 мин. време за четене 446 Преглеждания

В тази тема ще ви запозная с особеностите, които са от важно значение при избора на жилище. Практиката ми показва, че много купувачи действат прибързано и емоционално при избора на имот.

Това, разбира се не означава да губите ценно време, ако сте харесали жилище, но все пак не забравяйте, че емоциите могат да ви подведат и след време да осъзнаете, че сте направили не толкова добър избор.

Купувачите проявяват интерес и организират огледи за имот с желаната от тях площ, който е позициониран в района, който са си набелязали. Ако познавате квартала, живели сте там преди време (или към момента) – добре. Но Варна е град, в който си съжителстват хора от почти цялата страна. Ето защо, ако не сте местни и не знаете нищо за района към който сте се насочили, отделете малко време и го разучете. Разходете се пеш в квартала и обърнете внимание на инфраструктурата, комуникативността, колко е бърз достъпа до центъра, какви магазини има в квартала, аптеки, учебни заведения, болнични центрове и т.н. Има ли възможност за свободно паркиране, или ще се наложи да отделите допълнителни средства за покупка на гараж или паркомясто. Обърнете внимание и на местните, макар и да ви звучи странно, някои от тях може да се окажат ваши преки съседи. Дори и да не са такива, със сигурност ще се засичате на улицата или в магазина.

Стигнахме и до огледа, който вие сами или вашият брокер сте организирали.

Цената на имот винаги се е определяла от параметрите, които не подлежат на промяна, а именно:

Панорамата е също важен критерий, който играе ключова роля при формирането на цената, но не можем да пропуснем факта, че в някои случаи бива засенчена от друга сграда или проект. За съжаление често пъти е променлива. Тук трябва да се проучат бъдещите планове за района, както и разрешенията за строеж. След като сте се запознали с гореописаните параметри на имота, който ще посетите, идва ред на вътрешността на жилището.

Ако купувате имот в строеж или такъв за ремонт, желателно е с вас да има човек, който е вещ в сферата. Така ще можете да се предпазите от покупка на имот, чийто качество е съмнително, а също и ще знаете колко ориентировъчно ще ви струва ремонта, ако се нуждае от такъв.
Ако купувате обзаведен и оборудван апартамент, огледайте добре мебелировката и уредите. Попитайте собственика дали все още са в гаранция и до кога. Така или иначе със сигурност са калкулирани в цената, поне да знаете какво купувате.

Проучете възможностите за преустройство. Семействата се развиват и дори и да не се предвижда увеличение на броя живущи в бъдеще, то може да възникнат хобита или да се наложи да работите от дома си.

Обърнете внимание на техническите неизправности – пукнатини, влажни или съмнителни петна, течове. Огледайте топлоизолацията, ако има такава, дограмата, електрическата и ВиК инсталация. Ако са много стари, в бъдещ момент ще се наложи да ги подмените.
След като сте приключили огледа на имота, вижте в какво състояние са и общите части. Те най-добре разкриват какви ще са съседите ви, както и дали има добра организация и разбирателство между съсобствениците. Можете да получите по-подробна и детайлна информация от домоуправителя.

Накрая огледайте сградата отвън. Нейното състояние ще ви подскаже, дали ще са необходими инвестиции от ваша страна за нейната поддръжка или възстановяване. Обърнете внимание и на имота, който сте посетили, за да разберете има ли крайни стени или отстъпи. Дори и да е на среден етаж, има вероятност да не е изцяло покрит.

Огледите са ключов момент при избора на имот. Запознайте се добре с цялостната обстановка на квартала, техническата изправност на сградата и имота, както и гореописаните параметри, които не подлежат на промяна. Очаква се вие и вашето семейство да обитавате новата покупка години наред. Избирайте мъдро.

При нужда от безплатна консултация, разчитайте на мен! БризВарна работи за вас!

Публикувано в: Новини от Бриз, За купувачи


Синан Ахмедов - брокер недвижими имоти в Invest Time

Синан Ахмедов е брокер на недвижими имоти в Агенция за недвижими имоти Invest Time - Варна. Синан живее в картал Бриз и води този блог, за да запознае по-добре текущите и бъдещи жители на квартала с...

За какво да гледате по време на оглед?

Искаш ли да ти звънна?

Мога да ти се обадя и да те консултирам безплатно за недвижимите имоти в кв. Бриз. Остави номера си или звъни на:   0895 574 389