1. BrizVarna.bg
  2. Новини от Бриз
  3. Защо ни искат депозит, когато...

Защо ни искат депозит, когато харесаме имот

Синан Ахмедив - Invest Time Публикувано: 05 март 2021 Обновено: 19 декември 2021 5 мин. време за четене 502 Преглеждания

Случвало ли ви се е да си харесате имот, който сте пожелали да закупите/наемете и брокера да ви поиска депозит?

Именно тази тема ще разгледаме днес и ще отговорим на въпросите:

Нека разгледаме, каква точно е целта на депозита?
Когато сте си харесали имот и сте решили да предприемете стъпки по закупуването му, то почти сигурно е, че искате отстъпка от цената или някакъв друг вид договорка, относно обзавеждане, оборудване и т.н. Вземете под внимание факта, че не сте единственият, който търси такъв тип имот и вероятно не сте единственият, който може да си го позволи финансово. Ето защо, оставяйки депозит в агенцията и разписвайки договор за такъв, вие постигате следното:

  1. Утвърждавате си правото на първия
    Вашите цели са приоритетни за брокера и агенцията, която ви представлява. Всеки депозирал същият имот след вас е на втори план.
  2. Заявявате сериозни намерения, които брокера представя писмено на продавача.

Сами разбирате, че сериозният интерес трябва да се гарантира пред продавача. Именно това е една от целите на депозита. Продавача да види и да се убеди, че намеренията на купувача са сериозни. Така брокера постига по-добър резултат в преговорите, относно условията и отстъпката, която искате.

Стандартна ли е процедурата при депозиране на имот?
Да, процедурата е стандартна! Освен, че си гарантирате правото да сте пръв, тук вече има хигиена в отношенията купувач – брокер.
В този договор вие представяте писмено всички ваши условия преди встъпването в сделка.

Така стигаме до въпроса:
Какво трябва да съдържа договора за депозит?

На първо място, той трябва да съдържа вашите точни данни, в които вие сте представен като купувач. Трябва да е видно в коя агенция оставяте сума като депозит и в какъв размер. Трябва да са написани всички ваши условия, касаещи отстъпка от цената или друг вид предложения.

Имотът, който депозирате трябва да е подробно описан, както и всичко прилежащо към него, което се очаква да е предмет на сделката. (изба, паркомясто, идеални части земя и т.н.)
Задължително трябва да е упоменат срок, в който агенцията има правото да задържи вашият депозит, както и клаузи, в които подробно е описано в кои случаи ви се връща и в какви случаи можете да загубите сумата, предадена като депозит.

Съществува ли вероятност да загубите сумата, предадена като депозит?
Отговорът на този въпрос донякъде зависи от договора, който сте подписал в агенцията, както и от вашите действия.
Но, най-общо казано, ако брокера не постигне вашите изисквания и намерения, описани в депозитната бланка, то сумата трябва да ви се върне. Депозита ви се връща и в случая, когато брокера е постигнал описаните от вас условия! Тази сума не се приспада от цената на имота.

Единственият начин да загубите сумата предадена като депозит е, ако се откажете от намеренията си, след като брокера е договорил и постигнал всички ваши писмени условия.
Моят съвет към вас е, когато пристъпите към депозиране да сте сигурни на сто процента, че това е имота, който искате да притежавате. Така ще избегнете загуба на средства.

На кого се предава депозита?
По принцип депозита се предава на агенцията, която ви представлява. Тя го съхранява до момента на подписване на предварителен договор или окончателен такъв, след което ви се връща.

В някои случаи продавачът или представляващата го агенция може да поискат да им се предаде половината от сумата на депозита, но това може да стане само и единствено с вашето писмено съгласие.
Професионалният ми съвет към вас, скъпи купувачи е да четете внимателно там, където се подписвате и давате пари. Въпреки, че процедурата е стандартна, ако имате неизяснени въпроси, брокера е длъжен да ви ги обясни подробно и да разкрие всички рискове – ако има такива.

Ако имате допълнителни въпроси или нужда от безплатна консултация, можете да разчитате на мен!

Публикувано в: Новини от Бриз, За купувачи


Синан Ахмедов - брокер недвижими имоти в Invest Time

Синан Ахмедов е брокер на недвижими имоти в Агенция за недвижими имоти Invest Time - Варна. Синан живее в картал Бриз и води този блог, за да запознае по-добре текущите и бъдещи жители на квартала с...

Защо ни искат депозит, когато харесаме имот

Искаш ли да ти звънна?

Мога да ти се обадя и да те консултирам безплатно за недвижимите имоти в кв. Бриз. Остави номера си или звъни на:   0895 574 389